Asiakkaan hyvinvointi ja hänen tarinansa kuulluksi tuleminen on minulle tärkeää. Tällä hetkellä käyttämäni fysioterapia koostuu haastattelusta, tutkimisesta, manuaalisista käsittelyistä sekä itsehoitoharjoitteiden ohjaamisesta. Vastaanottokäynnit kuitenkin aina suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan oireiden ja toiveidenkin mukaan.
Käyttämäni manuaalinen fysioterapia koostuu erilaisista nivelten, lihasten, lihaskalvojen ja hermokudosten mobilisoinnista, jolla pyritään palauttamaan kudosten normaali liikkuvuus. Tätä kautta pyritään palauttamaan luonnolliset liikelaajuudet ja liikkeet ja näin parantamaan asiakkaan kehon toimintaa. Asiakkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseksi vastaanottokäynnillä voidaan hyödyntää myös käyttää myös psykofyysisen fysioterapian menetelmiä, kuten EFT-tappingia, kehotietoisuus-, hengitys- ja vireystilojen itsesäätelyharjoituksia. Myös yksilöllinen neuvonta ja ohjaus ovat osa fysioterapiaa (esim. kotiharjoitusohjeet).
Lue lisää hoidoista alta.
”Psykofyysinen fysioterapia on fysioterapian erikoisala, jonka tavoitteena on ihmisen kokonaisvaltaisen toimintakyvyn edistäminen. Psykofyysisen fysioterapian perustana on psykofyysinen eli ihmisen kokonaisvaltaisuutta korostava ihmiskäsitys. Keskeistä asiakkaiden kanssa työskentelyssä on ymmärrys siitä, että keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden ja ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kehon tuntemukset vaikuttavat mieleen, toisaalta tunteet ja ajatukset heijastuvat liikkumiseen ja kokemukseen omasta kehosta.
Psykofyysinen fysioterapia perustuu kokemukselliseen oppimiseen, jonka avulla asiakas saa selviytymiskeinoja ja ratkaisumalleja elämäänsä. Psykofyysinen fysioterapia mahdollistaa oman kehollisuuden kokemisen, tunnistamisen ja hyväksymisen. Kuntoutuksessa huomioidaan myös hengityksen, asentojen ja liikkumisen nostamien tunteiden, ajatusten ja kokemusten merkitys ihmiselle. Fysioterapian tavoitteet määräytyvät aina asiakkaan voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan.
Psykofyysinen fysioterapia on lähestymistapa, joka soveltuu kaikkeen fysioterapeuttiseen työhön. Erityisesti suosittelemme psykofyysistä työskentelyä ihmisille, joilla on:
- mielenterveyden ongelmia esim. masennusta, syömishäiriöitä tai paniikkioireita
- neurologisten tai tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamia toimintakykyhäiriöitä
- stressioireita, unettomuutta, jännittyneisyyttä, ahdistuneisuutta tai uupumusta
- pitkittyneitä kiputiloja
- vaikeuksia perusliikkumisessa tai oman kehon tiedostamisessa
- traumasta tai post-traumaattisesta stressireaktiosta aiheutuvia fyysisiä oireita.”
Akupunktio
Akupunktiohoito on tärkeä hoitomuoto erityisesti sidekudosten kipu- ja jännitystiloissa, joissa lääkitys ei helpota oireita. Akupunktio poistaa erityisesti tylppää ja jomottavaa kipua sekä paikallisesti (puudutusvaikutus) että yleisesti (nostaa kipukynnystä). Sillä voidaan myös vähentää kipulääkkeiden ja lihaksia rentouttavien lääkkeiden käyttöä. Hoidon aiheita ovat mm. lihasten kireys, päänsärky, huimaus (niskoista johtuva), pitkittyneet nivelsäryt, alaselkäoireet, hammaskivut, kuukautisoireet, aavesäryt amputoiduissa raajoissa ja fibromyalgia.
Akupunktiohoito suositellaan jättämään väliin, mikäli sinulla on jokin seuraavista: yleisinfektio (kuumeilu, uupumus, laaja-alainen kipu), ihoinfektio hoidettavan kohdan päällä (esim. vyöruusu), hankala ylähengitystieinfektio (yskä), verenvuotosairaus, neulakammo tai syöpätauti/sytostaattihoito. Kysy tarvittaessa lisätietoja hoidosta.
Fasciakäsittely (lihaskalvoraudoilla ja käsin)
Fascia- eli lihaskalvokäsittelyn tavoitteina on lihasten leposäryn poistaminen, nivelten kivuttoman liikelaajuuden palauttaminen, kuormituskivun poistaminen, sidekudoksen paranemisen edistäminen (esim. leikkausten, revähdysten jälkeen) ja kiinnikkeiden poistaminen (arpikudokset). Hoidon aiheita ovat mm. Jäätynyt olkapää, olkanivelen pinneoireyhtymä, tennis- ja golfkyynärpää, plantaarifasciitti/-fasciopatia, penikkatauti/tibialis anterior syndrooma, lihaskireys lihaksissa ja lihaksen/jänteen vammat. Lihaskalvokäsittely voidaan aloittaa 1-2 viikon kuluttua vamman laajuudesta riippuen.
Mikäli sinulla on jokin seuraavista hoidettavalla alueella, jätetään hoito tällöin tekemättä: paikallinen infektio (punotus, turvotus, herpes), haava, palovamma/paleltuma, akuutti vamma (1-2 vkon jälkeen ok), luutumaton murtuma, laskimolaajentuma, laskimotulehdus, raajan turvotus, tuore mustelma, ihosyöpä, lihaksen luutumismuutos (myositis ossificans), limapussintulehdus, niveltulehdus, lihasreuma, autoimmuunisairauden tulehdusreaktio, verenvuotosairaudet ja CRPS. Kysy tarvittaessa lisätietoja hoidosta.
Kinesioteippaus
Eniten kinesioteippausta käytetään kivun lievitykseen, nivelliikkuvuutta lisäämään, liikkeen tai kehon käyttöä ohjaamaan, asento- ja liiketuntemusta parantamaan sekä optimoimaan lihastoimintaa. Lisäksi kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä toiminnallisesti. Kinesioteippausta voi käyttää myös turvotuksen vähentämiseksi. Kinesioteippauksen vaikutus perustuu pääsääntöisesti proprioseptiikkaan, ihon ja sen alla olevien kudosten kautta keskushermostolle välittyviin aistimuksiin sekä teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Kinesioteippausta voidaan käyttää esimerkiksi terapeuttisen harjoittelun tukena ja yhtenä fysioterapeuttisena keinona osana muuta kuntoutusta. Lue lisää kinesioteippauksesta täältä: Kinesioteippaus